Vídeňský bramborový salát
SUROVINY
- 500 g brambor
- 200 ml vývaru, nejlépe hovězího
- 5 lžic rostlinného oleje
- 1 lžíce jemného bílého vinného octa
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- 1 cibule
- pažitka
POSTUP
- Brambory důkladně umyjte, ale neloupejte, a uvařte v osolené horké vodě nebo ještě lépe na páře doměkka.
- Uvařené brambory slijte nebo vyndejte z parní lázně a nechte 10 minut odpočinout nezakryté, aby se z nich odpařila zbylá voda a trochu zchladly. Jakmile je můžete vzít do ruky, oloupejte je a vzápětí nakrájejte nožem na plátky silné půl centimetru.
- Vývar zahřejte v malém kastrůlku téměř k varu a přilijte k němu olej a ocet. Osolte ho a dle chuti opepřete.
- Ještě za tepla zalijte nakrájené brambory horkým ochuceným vývarem a několikrát opatrně promíchejte velkou lžící pěkně odspodu. Zhruba po 10 až 20 pohybech lžící se zálivka částečně vstřebá a zbytek začne houstnout vlivem škrobu z brambor; to je přesně ta konzistence, o kterou jde.
- Cibuli nakrájejte na drobné kousky či na tenké plátky a přidejte k bramborám. Naposledy promíchejte a nechte asi 15 minut odpočinout při pokojové teplotě.