Gratinované brambory
SUROVINY
- 600 g brambor, varný typ A
- 200 ml smetany ke šlehání
- špetka čerstvě mletého pepře
- špetka čerstvě nastrouhaného muškátového květu
- 1 malý stroužek česneku
- 30 g strouhaného parmazánu
- Několik snítek tymiánu
- 5 g soli
POSTUP
- Začněte předehřívat troubu na 190 stupňů (bez horkovzduchu). Brambory oloupejte, opláchněte a nakrájejte na co nejtenčí plátky, ideálně o tloušťce 2–3 mm
- Nakrájené brambory v žádném případě neproplachujte, můžete je strouhat rovnou do kastrůlku. Zalijte smetanou, osolte, okořeňte a přiveďte k varu. Hlídejte a občas opatrně promíchejte, protože tahle kombinace se velmi rychle připaluje. Nechte pomalu a pod dohledem, vařit dvě minuty.
Menší zapékací misku (20x25 cm) vytřete oloupaným a rozpůleným stroužkem česneku. K horké bramborové směsi vmíchejte lžíci parmazánu a pak vše přendejte do připravené mísy. Plátky brambor přitom rovnejte do vrstev. Zasypte zbytkem sýra a tymiánem a na 30 minut vložte do vyhřáté trouby zapéct.