Gratinované brambory

SUROVINY

  • 600 g brambor, varný typ A
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • špetka čerstvě nastrouhaného muškátového květu
  • 1 malý stroužek česneku
  • 30 g strouhaného parmazánu
  • Několik snítek tymiánu
  • 5 g soli

POSTUP

  1. Začněte předehřívat troubu na 190 stupňů (bez horkovzduchu). Brambory oloupejte, opláchněte a nakrájejte na co nejtenčí plátky, ideálně o tloušťce 2–3 mm
  2. Nakrájené brambory v žádném případě neproplachujte, můžete je strouhat rovnou do kastrůlku. Zalijte smetanou, osolte, okořeňte a přiveďte k varu. Hlídejte a občas opatrně promíchejte, protože tahle kombinace se velmi rychle připaluje. Nechte pomalu a pod dohledem, vařit dvě minuty.

Menší zapékací misku (20x25 cm) vytřete oloupaným a rozpůleným stroužkem česneku. K horké bramborové směsi vmíchejte lžíci parmazánu a pak vše přendejte do připravené mísy. Plátky brambor přitom rovnejte do vrstev. Zasypte zbytkem sýra a tymiánem a na 30 minut vložte do vyhřáté trouby zapéct.

Fotogalerie