BRAMBORÁŘSKÝ CHLEBA
500 g hladké mouky, 250 g ve slupce vařených brambor, 30 g droždí, 1/8 l vlažné vody, 1/2 lžičky soli, 1 lžíce cukru, kmín
Pomůcky: mísa na míchání těsta, hrnec na vaření brambor, jemné struhadlo, gril (nebo pečící trouba), alobal, nůž, vařečka
Středně velké hlízy odrůdy SECURA uvaříme v páře. Zaděláme kvásek: do oslazené vlažné vody rozdrobíme droždí, necháme na teplém místě kvasit. Do hlubší předehřáté porcelánové mísy dáme prosátou mouku, osolíme, přidáme kmín, vše promícháme, do směsi zamícháme jemně nastrouhané vařené brambory odrůdy SECURA, uděláme důlek, do něho vlijeme kvásek, zamícháme, vypracujeme těsto. Necháme kynout na teplém místě cca 20 minut.
Na pomoučněném vále ještě krátce prohněteme těsto, připravíme z něho dvě šišky (nebo bochníčky), ty přendáme na pomoučněný plát alobalu (nebo na pomoučněný plech). Ostrým nožem nařízneme na povrchu dvojitý kříž do hloubky cca 1 cm. Necháme ještě cca 15 minut kynout. Pečeme v předehřátém grilu (nebo pečící troubě) cca 20 minut, při teplotě 210 oC. Před vložením do grilu (nebo trouby) povrch chleba potřeme rukou, namočenou ve studené vodě. Vytvoří se lesklá, hladká kůrka. Krájíme po vychladnutí.
Přejeme Dobrou chuť!
Ing. M. Rasochová CSc., MEDIPO AGRAS H.B., spol.s r.o., Havlíčkův Brod